4 Ağustos 2014 Pazartesi

İfrat Davetim 1 ve Mantarlı Gül Böreği


Merhaba..
Kendi adıma imtihanlarla geçen bir Ramazan Ayı' nı geride bıraktık.. Rabbim sağlıkla, huzurla, barışla yeni seneye tekrar kavuşmayı nasib etsin inşallah.
İmtihanların ödülü olsa gerek çok çok güzel bir bayram geçirdik hamd olsun, küsler barıştı, ayrılanlar kavuştu diyelim :)
Ancak ne yazıktır ki sevgili arkadaşım Kübra' nın oğlu Bayram sabahı camdan düştü, yüreğimizi yaktı.. Durumu ciddiyetini koruyor, dualara sarıldık, Rabbim yar ve yardımcıları olsun, ailesine bağışlasın inşallah yavrumuzu..
Bir çok hengâme içinde verdiğim davetlerimi yayınlama fırsatım olmadı, aslında gönlümde daha çok misafir ağırlamak vardı amma kısmet değilmiş..
Bu masamı İstanbuldan kalkıp gelen, evime misafir olan Annemin amcası, babamın dayısı "Amcadayım" :) ve ailesi için hazırladım.. Evimi, soframı şenlendirdikleri için çok çok teşekkür ederim..
Menümde:
Muradiye Çorbası
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Patlıcanı Saray Köftesi
Patates Prenses
Safranlı Pirinç Pilavı
Mantarlı Gül Böreği
Karanfilli Şeftali Kompostosu
Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı vardı..

İftariyelikler iftar soframızı şenlendirdi, açlığımızı giderdi..

Rabbimiz, verdiğin nimetlere binlerce kez hamd-ı senalar olsun..
Nefis Gül böreğimi köyde topladığım bizim deyişimizle "akmantar" sizin bildiğiniz kültür mantarı ile hazırladım.. Suat abim mantarı çok sever ve köye gelir gelmez hemen mantar bulmaya gider :) Bu yıl bulamamıştı. Bende baharda toplayıp, haşlayıp dondurucuya kaldırdığım mantarlarım ile bu nefis böreklerimi hazırladım, çok beğendiler :)

Malzemeler:
5 adet yufka
1 kase su
1 çay bardağı sıvıyağ

İç malzeme için:
500 gr. mantar
2 adet soğan
150 gr. kıyma
1 adet domates
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Sarı haşhaş tohumu

Yapılışı:
Mantarlar rondodan geçirilir, bir kenarda bekletilir.
Soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağda pembeleştirilir. Üzerine kıyma, yeşil biber ve domates sırası ile eklenerek sotelenir. En son mantarlar ilave edilip, tuz ve karabiberi verilip, kavrulur. Soğumaya bırakılır.
Yufkalar 4 eşit parçaya bölünüp her bir parçaya yağlı su karışımından sürülür ve iç malzemeden yufkanın geniş tarafına iki kaşık paylaştırılır.  Gül şeklinde sarılır, tepsiye sıralanır.
Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, sarı haşhaş tohumu serpildikten sonra 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun..

2 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

arkadaşının oğluna çok geçmiş olsun canım.insallah en kısa zamanda ayağa kalkar.masa harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

birincisin dedi ki...

Deniz'cim,geçmiş bayramın mübarek olsun.Ellerine sağlık her şey harika görünüyor.Arkadaşının oğluna acil şifalar diliyorum.Selam ve sevgiler.